Obiective turistice

Descoperiți micile și liniștitele sate secuiești și săsești din zonă! Pentru iubitorii de istorie și turiștii pasionați de castele, recomandăm vizitarea castelelor și cetăților nobilimii transilvănene, și a bisericilor fortificate din zonă. Cei care doresc o atmosferă mai vibrantă pot explora orașele din apropiere.

Pentru ghidaj turistic, vă recomandăm pagina și aplicația Visit Hargita: visitharghita.com

Atracții în apropiere

Atracții în apropiere

La o oră de mers cu mașina de la castel, vă recomandăm următoarele activități:

Detalii
Destinații mai îndepărtate

Destinații mai îndepărtate

Avansând puțin mai departe, vă recomandăm următoarele obiective turistice din Ținutul Secuiesc

Detalii

Atracții în apropiere

La o oră de mers cu mașina de la castel, vă recomandăm următoarele activități:
Vulcan de noroi și biserică medievală la doar câteva minute de castel.

Filiaș

Printre atracțiile din Filiaș se numără biserica reformată-unitariană medievală și vulcanii noroioși, o raritate naturală situată la sud-vest de castel. Vulcanii noroioși pot fi descoperiți fie într-o drumeție, fie, pentru cei mai aventuroși, cu trăsura.

Conacul Gyárfás, statuia lui Sándor Petőfi, parul lui Petőfi

Cristuru Secuiesc

la 4 km de castel

rașul este cunoscut pentru legătura sa cu Petőfi Sándor. Printre atracții se numără conacul Gyárfás, unde se află și Părul lui Petőfi, precum și statuia poetului din centrul orașului. Familiilor cu copii le recomandăm Muzeul Molnár István din Cristuru Secuiesc, care găzduiește colecții arheologice, istorice, de artă și de științe naturale din zonă.

Castelul medieval, biserica mănăstirii, biserica gotică

Sighișoara

la 25 de minute cu mașina de la castel, 20 km

Faceți o plimbare istorică în Cetatea Sighișoarei, parte a patrimoniului mondial UNESCO, cu zidurile sale de fortificație, străzile pietruite și casele, turnurile și clădirile vechi. La intrarea principală în cetate se află Turnul cu Ceas, care găzduiește Muzeul de Istorie. Vizitând sălile tematice, veți călători înapoi în Evul Mediu. Alte obiective istorice includ Biserica Mănăstirii și Biserica Gotică din Deal.

Parcul Mini Transilvania, Centrul Memorial Orbán Balázs, Muzeul Apelor Minerale

Băile Seiche

35 de minute cu mașina, 29 km

n loc de vizitat obligatoriu pentru familii (și nu numai!) este Parcul Mini Transilvania, unde pot fi admirate peste 90 de machete ale unor clădiri istorice și cetăți medievale din Transilvania, inclusiv o replică la scară mică a Castelului Ugron din Filiaș. În imediata vecinătate se află Muzeul Porților Secuiești, care duce la mormântul celui mai mare secui, Orbán Balázs, și Centrul de Vizitare ce îi poartă numele. La Muzeul Apelor Minerale din Băile Seiche, vizitatorii pot descoperi proprietățile terapeutice ale izvoarelor minerale din zonă.

Muzeul Haáz Rezső, Parcul Comemorării, studioul foto Kováts fotografie contemporană

Odorheiu Secuiesc

35 de minute cu mașina, 30 km

Timp de secole, acest oraș a fost centrul Ținutului Secuiesc și al scaunelor secuiești. Printre atracțiile sale se numără clădirile și monumentele istorice: Primăria, Parcul Memorial, Casa de Cultură, Muzeul Haáz Rezső, Liceul Tamási Áron, Biserica Romano-Catolică Miklóshegy, Biserica Reformată, Biserica Franciscană, Capela Ugron și Capela Inimii lui Isus. Pentru iubitorii de gastronomie, recomandăm restaurantele Páva, Schwarz Bistro și Pethő, iar pentru specialități de cafea, Cafeneaua Vekker este locul ideal.

Criș

Criș

Dacă vă îndreptați spre Sighișoara, vă recomandăm să vizitați Castelul Bethlen din Criș, aflat la 30 de minute de Sighișoara. Acest castel este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură renascentistă transilvăneană, cu o istorie care, la fel ca cea a Castelului Ugron, datează din secolul al XV-lea. Este o destinație perfectă pentru pasionații de istorie și de tururi ale castelelor.

Biserica Unitariană Gotică târzie

Inlăceni

30 de minute cu mașina, 27 km

Un mic sat labirintic de poveste cu o biserică unitariană gotică târzie. Are o structură de sat medieval, cu străzi șerpuitoare străjuite de case secuiești tradiționale cu pridvor și șuri.

Mormântul lui Áron Támási, Foișorul Inima lui Isus

Lupeni

30 de minute cu mașina, 28 km

Atracția principală a localității este mormântul scriitorului Áron Tamási, născut aici, care a devenit de-a lungul deceniilor un loc de pelerinaj pentru vizitatori. Recomandăm și vizitarea statuii și a punctului de belvedere Inima lui Isus de pe Dealul Gordon. Cei curajoși pot urca pe scările metalice până la capul statuii, unde vor fi răsplătiți cu o priveliște de neuitat. Pentru turiștii înfometați, o oprire la restaurantul Kotyogó este obligatorie, pentru a savura preparate locale reinterpretate într-o prezentare modernă.

Băile Homorod

Băile Homorod

De-a lungul secolelor, Băile Homorod a fost o destinație preferată pentru cei care căutau vindecare și relaxare. Atracția principală este apa minerală carbogazoasă și bogată în fier a izvorului Lobogó, dar turiștii vin aici și pentru gama variată de servicii oferite de centrul de agrement Lobogó. Acesta include un restaurant, spa și wellness, iar pe timp de iarnă o pârtie de schi, iar vara un ștrand și grajduri de echitație vara. Pentru recreere, faceți o alunecare pe pista de bob!

Harghita Mădăraș

Harghita Mădăraș

Munții Harghita sunt o destinație vizitată pe tot parcursul anului. Accesibilă din satul Izvoare, zona oferă o varietate de activități pentru toate gusturile.

Támási Áron síremlék, Jézus szíve kilátó

Merești

Descoperiți Cheile Vârghișului, o rezervație naturală cu o faună și floră diversificată. Este una dintre cele mai spectaculoase și vizitate atracții din Transilvania. În zonă se găsesc patru peșteri accesibile turiștilor, însă este recomandat să porniți în explorare cu echipament adecvat. Pentru iubitorii de preparate tradiționale secuiești, recomandăm restaurantul Almárium, unde veți fi găzduiți într-o casă veche de familie, o îmbinare armonioasă între trecut și prezent.

Muzeul Pălăriilor de Paie

Crișeni

40 de minute cu mașina, 33 km

Muzeul Pălăriilor de Paie, care funcționează de peste două decenii în acest sat izolat, este o experiență deosebită pentru toate vârstele. Amplasat într-o casă tradițională renovată, muzeul prezintă istoria satului și procesul de confecționare a pălăriilor de paie. Aici se poate vedea și cea mai mare pălărie de paie din țară.

Vizită la un atelier de artă populară din Corund.

Corund

45 de minute cu mașină, 41 km

Meșteșugul olăritului din Corund este reprezentat cu mândrie de Páll Antal, ale cărui colecții de ceramică pot fi admirate la Atelierul de Artă Populară Páll Ceramics. Pentru iubitorii de natură, recomandăm o scurtă excursie la Tinovul de la Fântâna Brazilor sau o vizită la Dealul Melcului.

Câmp de lavandă, stropi de vară, aventură SUP

Lacul Bezid

50 de minute cu mașina, 41 km

Aventurierii pot explora lacul Bezid cu caiacul sau paddleboard-ul (SUP). În apropiere se află Dealul cu Lavandă Bezid, care oferă o priveliște spectaculoasă cu lacul Bezid în fundal.

Sângeorgiu de Pădure

Sângeorgiu de Pădure

Bijuteria localității este castelul Rhédey, construit în stil neobaroc. Vizitarea castelului necesită o programare prealabilă. Înainte sau după turul castelului, vizitatorii pot face o plimbare prin grădina acestuia, recent renovată, care se întinde pe o suprafață de 1,5 hectar.

caiac-canoe, camping și SUP

Barajul Zetea

1 oră cu mașină, 52 km

Acest lac artificial, situat în apropierea orașului Odorheiu Secuiesc, are forma literei Y. Vizitatorii pot practica pescuitul, caiacul, campingul sau paddleboarding-ul (SUP).

Salina și casa fluturilor

Praid

1 oră cu mașină, 52 km

Salina Praid este situată în centrul Ținutului Sării. Muntele de Sare adăpostește cea mai mare comoară a bazinului Praid: un imens zăcământ de sare gemă. Această atracție turistică poate fi explorată prin trasee pedestre prin Canionul Sării. Alte atracții interesante sunt Casa Fluturilor și Casa Răsturnată.

Cu lacul său sărat unic și defileul de sare, poate fi o excursie memorabilă.

Sovata

1 oră și 10 minute cu mașină, 63 km

Cea mai mare localitate din Ținutul Sării este renumită pentru lacurile sărate și turismul balnear. Bijuteria orașului este Lacul Ursu, cel mai mare lac heliotermic din Europa, numit astfel datorită formei sale care seamănă cu o piele de urs întinsă. Vizitatorii apreciază și alte lacuri sărate, precum „fratele mai mic” al Lacului Ursu – Lacul Aluniș – sau Lacul Mierlei, toate fiind accesibile pentru înot.

Destinații mai îndepărtate

Avansând puțin mai departe, vă recomandăm următoarele obiective turistice din Ținutul Secuiesc:
Palatul Culturii, castel medieval, teatru național

Târgu Mureș

1 oră și 30 de minute cu mașina, 73 km

O plimbare culturală în centrul orașului Târgu Mureș vă va duce la principalele obiective turistice ale orașului, inclusiv: Biblioteca Teleki, Colegiul Reformat „Bolyai”, Cetatea Medievală și Biserica din Cetate, Biserica Romano-Catolică Sfântul Ioan Botezătorul, Palatul Culturii și Palatul Administrativ. Pentru cină, vă recomandăm Petry Bistro, situat lângă Cetate, sau Laci Csárda, accesibilă pe jos din centru.

Bazilica Sfânta Maria, Castelul Mikó

Miercurea Ciuc

1 oră și 30 de minute cu mașina - 82 km

Principala atracție istorică a orașului este Cetatea Mikó, care funcționează în prezent ca centru cultural și muzeu. Mănăstirea Franciscană de la Șumuleu Ciuc este o destinație turistică populară, nu numai în timpul celebrului pelerinaj de Rusalii. Miracolele statuii Fecioarei Maria din Șumuleu Ciuc (Csíksomlyó) au fost imortalizate în numeroase legende. De asemenea, merită să faceți o drumeție până la ”Șaua” aflată între munții Șumuleu-Mare și Șumuleu-Mic, locul de desfășurare a multor evenimentelor tradiționale secuiești.

Catedrală gotică, muzeu

Sibiu

2 ore cu mașina - 110 km

Cunoscut drept „capitala” sașilor transilvăneni, orașul se mândrește cu un centru istoric fermecător. Printre principalele atracții se numără Catedrala Gotica, Muzeul Brukenthal și Turnul Sfatului. La doar 4 km de oraș se află Muzeul Satului Astra, o adevărată comoară etnografică.

Băile Tușnad, Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș sunt atracții de neratat.

Băile Tușnad

2 ore cu mașina, 114 km

Orașul se mai numește și „stațiunea celor patru anotimpuri”, este renumit pentru peisajele sale spectaculoase și pentru apropierea de Lacul Sfânta Ana, una dintre cele mai frumoase atracții naturale din Transilvania.

Piața Sfatului, Cetatea, Biserica Neagră, Tâmpa

Brașov

2 ore cu mașina - 116 km

„Orașul coroanei” din Transilvania, Brașovul este o destinație turistică de neratat, conform celor mai recente evaluări. Cea mai cunoscută atracție a sa este Biserica Neagră. Alte obiective de interes din centrul vechi includ Piața Sfatului, Strada Sforii cu pavajul său unic, Poarta Ecaterinei, Turnul Alb, Turnul Negru și Bastionul Țesătorilor. Pentru drumeți și turiști destinații populare mai includ Cetățuia și Tâmpa, unde semnul „Brașov” în stil hollywoodian completează peisajul. De asemenea, orașul este o destinație perfectă pentru pasionații de gastronomie, oferind o varietate de restaurante cu preparate tradiționale și internaționale.

Granița de o mie de ani, Pista de bob

Ghimeș

2 ore cu mașina, 117 km

La marginea localității Ghimeș-Făget se află Granița de o mie de ani, unul dintre cele mai estice puncte ale fostei Ungarii istorice. Pentru iubitorii de adrenalină, recomandăm cea mai lungă pistă de bob din Transilvania, situată în Lunca de Sus, deschisă pe tot parcursul anului. Un alt punct de atracție unic este Pensiunea Gyimesi Skanzen din Valea Boros, formată din 13 case țărănești salvate, fiind și locul de desfășurare al Festivalului Gastronomic Taste of Transylvania din 2022.

Cheile Bicazului - Piatra Singuratică

Lacul Roșu

2 ore și 30 de minute cu mașina, 118 km

Situat în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș, lacul este o raritate naturală impresionantă. Se poate înconjura pe jos urmând traseele turistice sau se pot închiria bărci pentru plimbări relaxante. La doar 5 km de lac se află Cheile Bicazului, un alt punct de atracție remarcabil. Pentru cei aventuroși, recomandăm o drumeție la Piatra Singuratică (Egyes-kő), unde se poate ajunge pe două trasee marcate – unul mai ușor și altul mai dificil. Există, de asemenea, opțiunea de a participa la tururi ghidate.