Pictură, castelul Székelykeresztúr

Istoria
castelului

În anul 1466 auzim pentru prima dată despre familia nobilă de moșieri Geréb din Filiaș, a cărei conac nobiliar se afla aici încă din secolul al XV-lea, pe locul castelului care se găsește acolo și în prezent. Despre această clădire nu au rămas date scrise, dar se presupune că în 1588, György Geréb a aranjat renovarea conacului sau construcția unei alte clădiri agricole. În 1625, András Geréb, căpitanul de gardă al lui Gábor Bethlen, a reconstruit conacul prăbușit din piatră, în forma unui castel.
1466
1628
În 1628, după moartea lui András Geréb, care nu a lăsat niciun moștenitor, moșiile au revenit tezaurului, fiind apoi donate de prințul Gabriel Bethlen lui Moise Székely cel Tânăr, judecător regal al Scaunului Odorhei și logodnicei sale, Judit Lónai.
1635
În 1635, Gheorghe Rákóczi I a oferit întregul castel din Fiatfalva, împreună cu proprietățile asociate lui Matthias Huszár de Brenhida, paharnicului său, judecătorul principal al Scaunului Mureș. Castelul se afla în posesia lui Moise Székely, dar din cauza infidelității acestuia a revenit în stăpânirea prințului. Matthias Huszár a decedat în 1652, iar dintre cele două fiice ale sale, Borbála Huszár sau Görgyné Torma, după primul ei soț, a moștenit castelul din Fiatfalva. Borbála Huszár și cel de-al doilea soț al ei, János Nemes de Hídvég, s-au căsătorit în februarie 1676 în castelul din Fiatfalva.
1718
În primăvara anului 1718, când József Dienes Hermányi a vizitat Filiaș, a găsit castelul într-o stare foarte degradată. De asemenea, menționează lucrările de restaurare recent finalizate, după cum o dovedește inscripția cu numele lui Domokos Nemes pe arcul de stuc al capelei din curtea castelului, care este încă vizibilă (ND 1714).
Tavanul castelului
1800
Despre familia lui Domokos Nemes nu avem nicio informație. Castelul a fost moștenit de Klára Nemes, a patra fiică a fratelui său, Mátyás Nemes, respectiv cumpărat de la rudele Torma. După moartea lui Klára Nemes în 1800, întreaga sa avere a revenit fiicei sale unice, Julianna Bethlen, Farkasné Wesselényi. În 1804 Julianna a murit, iar ulterior cele trei fiice ale ei și al doilea ei soț, Antal Haller, au deschis un proces pentru moștenire. În urma împărțirii moștenirii, moșia din Filiaș a revenit soției lui István Mikó,  Orsolya Wesselényi.
1805
În 1805 a fost întocmit un inventar în timpul evaluării castelului și proprietăților aferente, documentând situația după moartea lui Julianna Bethlen. Castelul a fost găsit abandonat și golit; aproape toate bunurile contesei au fost luate din Filiaș, și în marea parte vândute.
1855
Fiica lui István Mikó și a lui Orsolya Wesselényi, Róza Mikó s-a căsătorit cu Miklós Mikó, dintr-o altă ramură a familiei Mikó. Clădirea și-a obținut forma actuală în jurul anului 1817, când Miklós Mikó a reconstruit-o în stil baroc. În 1855 castelul a fost vândut antreprenorului minier Antal Zakariás. După două sute douăzeci de ani, castelul a ajuns pentru prima dată în mâini străine, când acesta era în proprietatea celei de-a noua generații a familiei, dar nu mai era locuit.
Portretul lui János UgronFamilia Ugron
1866
După moartea lui Antal Zakariás, János Ugron de Ábránfalva, judecătorul regal al Scaunului Odorhei și baroneasa Ágnes Györffy de Lozsád au cumpărat castelul în 1866 pentru 40 000 de forinți. În urma decesului lui János Ugron în 1882, proprietatea a fost moștenită de fiul său, Zoltán Ugron de Ábránfalva, care a devenit membru al Adunării Naționale în 1892. Aflăm mai multe despre viața proprietarilor conacului și a fermei din reviste: despre ferma, care consta din 20 de iepe și 45 de mânji, și despre distileria, al cărei proprietar majoritar era Zoltán Ugron. În 1896, “Székely Nemzet” raportează despre nunta lui Zoltán Ugron și a lui Margit Nagy, care a avut loc la casa lui Árpád Mikó, probabil din cauza renovărilor care se desfășurau la castelul din Filiaș. Starea economiei este, de asemenea, lăudată, deoarece József Fodor, grădinarul castelului din Filiaș, câștigă o medalie de aur pentru legumele cultivate în Filiaș.
1928
Zoltán Ugron a decedat în 1928, iar urmașii săi au continuat ferma-model; cei cinci copii ai săi: Anna, János, István, Mária și Pál au fost educați la renumite academii agricole din Ungaria.
Castelul și cultura transilvăneanăCurtea casteluluiCurtea și fața clădirii Castelului Ugron din județul HargitaLucrări agricole la castelul Ugron
Curtea castelului și trăsuraCurtea Castelului Ugron din județul HargitaCurtea Castelului Ugron din județul Hargita
1949
În 1949 clădirea a fost naționalizată, iar birourile gospodăriei agricole de stat funcționau în castel.

Fapt interesant: Castelul Ugron păstrează încă zidurile principale ale clădirii descrise în Conscriptio Possessionariae Fiatfalvaensis 1805. Explorând sălile sale, numeroase detalii și caracteristici arhitecturale ale vechiului castel pot fi încă descoperite, așa cum sunt descrise în Conscriptio Possessionariae Fiatfalvaensis 1805, ceea ce dovedește că reconstrucția din 1817 nu a modificat complet castelul original.
Tavanul castelului
Tavanul castelului
Locuitorii Castelului Ugron din Filiaș duceau o viață modestă și muncitoare, trăind conform tradițiilor nobilimii în ceea ce privește gestionarea și construcția. Simplitatea și o viață bazată pe muncă grea erau predominante în castel. Cheltuielile inutile și fără rost nu erau caracteristice vieții locuitorilor. Clădirile agricole și grădinile din curte sugerau mai degrabă un stil de viață bazat pe muncă și autosuficiență.
Stema familiei Ugron

Povestea noastră …

Clădirea castelului a fost folosită de gospodăria agricolă locală în perioada comunistă, iar apoi a rămas nelocuită începând din 1990. Cu toate că a fost afectată în timpul folosirii de către gospodăria agricolă, cele mai semnificative deteriorări au avut loc după schimbarea regimului, în timp ce litigiile erau în desfășurare între statul român și proprietarii originali în legătură cu restituirea. Proprietarii inițiali care au recuperat dreptul de proprietate asupra castelului, nu aveau mijloacele financiare pentru a opri deteriorarea și decăderea, așa că în 2005 au decis să încerce să îl vândă în cadrul familiei. Éva Ugron, o descendentă a familiei Ugron, care locuiește la Budapesta, a aflat despre soarta castelului la acea vreme. Ulterior, ea și soțul ei, Miklós Maróty, au decis să achiziționeze și să salveze castelul. Cu finanțarea lor, deteriorarea ulterioară a castelului a fost oprită în 2010, prin renovarea întregii structuri de acoperiș și înlocuirea acoperișului, iar apoi au fost necesare surse externe suplimentare pentru dezvoltările ulterioare necesare pentru utilizare.
1990
Reabilitare si renovare hotel castel
În 2019, proprietarii castelului au decis să renoveze și să doteze cu noi funcționalități Castelul Ugron din Fiatfalva (Filiaș), care până atunci nu era deschis pentru vizitatori și nu avea nicio funcție turistică. În cadrul proiectului, castelul a fost reînnoit cu utilități publice și renovat în mod adecvat, funcționând acum ca loc de cazare și centru de evenimente. Pe durata celor 3 ani de renovare, s-a acordat o atenție deosebită planificării și execuției pentru a corespunde cerințelor moderne de calitate. Elementele de epocă au fost păstrate și evidențiate prin diferite soluții arhitecturale, oferind astfel un interior captivant pentru vizitatori. Sălile de bal au fost complet renovate, iar camerele de hotel cu băi proprii au fost amenajate. O mare valoare adăugată o reprezintă crama istorică cu bolți cruciforme și capela privată restaurată.

Ca rezultat al reconstrucției care a avut loc între 2021 și 2024, castelul, grădina renascentistă și parcul englezesc, așa cum sunt văzute în prezent, au devenit accesibile publicului larg.

Referință: Sándor-Zsigmond Ibolya: Castelul din Filiaș și modul de viață al locuitorilor săi pe baza unei conscripții din 1805, Acta Siculica 2009; 605-622;
2019
Familia Ugron astăzi

Experiența ta din Castelul Ugron începe aici!

2024
Vino și descoperă magia Castelului Ugron!
Vizitarea în grup a castelului cu programare prealabilă
Detalii
Rezervarea integrală a castelului

Rezervarea integrală a castelului

Castelul istoric recent reconstruit este în întregime disponibil pentru închiriere, recomandat pentru șederi de 3-5 zile, ideal pentru grupuri de 20-34 persoane.

Detalii
Cazare istorică și camere confortabile

Camerele noastre

Camerele noastre confortabile sunt disponibile oaspeților noștri în diferite dimensiuni și stiluri, toate dispunând de o atmosferă istorică și confort.

Detalii
Săli pentru evenimente

Săli pentru evenimente

Fie că este vorba despre o nuntă, un eveniment corporate sau un program de team building, vei găsi cu siguranță locația ideală în castelul nostru.

Detalii